Asbestinventaris

PREVENTINE BV

Dendermondse Steenweg 19

9100 Sint-Niklaas

T: +32(0)472 81 00 88 

ine@preventine.beAsbestinventaris, wel of niet verplicht?


NIET verplicht voor particulieren

Particulieren zijn niet verplicht om een asbestinventaris op te stellen, noch voor hun eigen huis, noch bij verhuur of bij verkoop. Echter kan het wel interessant zijn om te weten of uw woonst asbest bevat, hoeveel en waar. Vanaf 2020 kan het zijn dat de asbestinventaris ook voor particulieren verplicht zal worden.


WEL verplicht bij renovatiewerken

Een asbestinventaris moet worden opgesteld volgens de arbeidswetgeving om de werknemers te beschermen. Wanneer er werknemers in een gebouw zijn tewerkgesteld moet er een asbestinventaris aanwezig zijn.

Ook als er renovatie- of afbraakwerken zullen worden uitgevoerd met aannemers moet er een asbestinventaris aanwezig zijn voor die delen waar gewerkt zal worden.


Wettelijk kader: KB 16 maart 2006 met 1ste wijziging.


Hoe gaan we te werk?


Alles wordt uitgevoerd volgens het wettelijk kader, Koninklijk Besluit van 16 maart 2006, door welopgeleide deskundigen.


Het voorbereidend werk bestaat uit het opzoeken van informatie van vroeger. Tijdens de inventaris worden alle ruimtes, constructies en objecten grondig onderzocht op mogelijke aanwezigheid van asbest. Eén staalname zit steeds in de prijs inbegrepen, maar er kunnen meerdere staalnames noodzakelijk zijn en dus genomen worden om de aanwezigheid van asbest te bevestigen. Deze staalnames worden onderzocht door een erkend labo. On-site worden merktekens aangebracht op alle asbesthoudende producten.

Nadien krijgt u een officieel rapport met foto's en volledige inventaris, alsook adviezen naar het verwijderen van de asbest toe.


Wat is het kostenplaatje?


De prijzen variëren van project tot project.

Een asbestinventaris voor de verbouwing of afbraak van een standaard ééngezinswoning bedraagt 500€ excl btw, inclusief 1 staalname en analyse door erkend labo. Bijkomende stalen 75€ excl btw/staal.


Belangrijke gegevens voor een offerte op maat zijn de oppervlakte en het bouwjaar.


Voor bijkomende informatie of een offerte op maat, twijfel niet mij te contacteren.